tiistai 22. tammikuuta 2013

Prinssinakkien suolaisuus

Aloitimme normaaliin tapaan päivän. Oltiin aluksi luokassa kuuntelemassa ohjeet ja sen jälkeen mentiin labraan. Tänään tutkimme prinssinakkien suolaisuutta. Ensimmäisenä haettiin tehtävään tarvittavat tavarat; huhmar, keitinlasi, suodatusvälineet, 100 ml mittapullo, täyspipetti, 100 ml "erkka", magneettisekoittaja ja - sauva. Murskasimme huhmareessa prinssinakin ja mittasimme siitä 5g jonka jälkeen uutettiin siitä ruokasuola 50 ml kiehuvalla vedellä. Suodatimme uutteen ja pesimme näytteen hyvin. Lisättiin vähän liikaa vettä huuhteluvaiheessa ja laimennettiin liuos 200 ml, 100 ml sijaan ja otettiin 10 ml sijaan 20 ml näytettä. Näytteeseen lisättiin kaliumkromaattia muutama pisara indikaattoriksi. Byretti täytettiin hopeakromaatilla ja annettiin tippua tippa kerrallaan, kunnes väri vaihtui  punaiseksi. Kulutus oli 12,7 ml, josta laskimme suolapitoisuudeksi 1,5 % . Pakkauksen mukaan piti olla 1,7 % suolaa, joten määritys onnistui hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti